wasp

אלרגיה לארס חרקים – עקיצות דבורים וצרעות

צוות האמבולנס הודיעו לטיפול נמרץ כי הם מפנים מיער נופש במרכז הארץ תוך כדי החייאה אישה צעירה בשנות השלושים לחייה. לא היה מדובר בפיגוע או תאונת דרכים. האישה רופאה בהשכלתה, יצאה ליום כיף משפחתי עם חברים באחד היערות או יותר נכון החורשות המצויות בארצנו. במהלך היום, שתתה כוס מיץ פרי הדר כאשר דבורה נחשה על שפתי הכוס. תוך כדי מאבק שנראה לגיטימי בעיני החרק לפחות הדבורה תקפה ועקצה את האישה. בלשונה זו תוך דקות אבדה את הכרתה. לניידת טיפול הנמרץ לקח מספר דקות להגיע, היה כבר קושי בהחדרת צינור לקנה. המוח ניזוק והאישה פונתה לבי"ח בחוסר הכרה. לאחר ימים חזרה הכרתה אולם נותרה עם נזק מוחי קשה. סיפור זה שאף התפרסם בעיתונות הכללית בזמנו מדגים את הסכנה באלרגיה זו ואת מהירות ההתרחשות. לא תמיד אולם ברוב המקרים ניתן להיערך.

סוגי החרקים

תגובה אלרגית לעקיצת חרקים נובעת מתגובה לא צפויה לאחד המרכיבים החלבוניים של הארס אותו מזריק החרק כאמצעי הגנה, בעיקר כאשר הוא חש מאוים. הארס מיוצר בבלוטה מיוחדת שבבטן החרק ונאגר בשלפוחית הארס. כאשר החרק עוקץ השלפוחית מתכווצת במהירות וכל הארס מוזרק דרך העוקץ, המצוי בצידו האחורי של החרק, לרקמה התת-עורית של האדם הנעקץ.

בישראל קיימות שתי משפחות עיקריות של חרקים הגורמים בעקיצתם לתגובה אלרגית: הדבורניים והצרעות. על משפחת הדבורניים נמנית דבורת הדבש השכיחה שצבעה חום- צהבהב ומזכיר דבש וכן דבורת הבומבוס המשמשת בעיקר חקלאים לצורך האבקה יזומה ומזורזת של גידולים שונים. על משפחת הצרעות נמנות הצרעה הגרמנית בעלת צבע צהוב אופייני (Jacket Yellow), צרעה מזרחית המכונה גם דבור וכן צרעות הפלך (Wasps Paper).

הדבורים עוסקות בעיקר באיסוף צוף מהפרחים בעוד שצרעות אוהבות להתכבד בשיירי מזון מבני האדם ונוטות להיות תוקפניות יותר. בנוסף למראה האופייני של כל חרק, ניתן להבדיל ביניהם גם על פי המתרחש לאחר עקיצה: בעקיצה ע"י דבורניים נותר עוקץ באורך 2-3 מ"מ התקוע בעור אדם והדבורה נופלת במקום או עפה למרחק קצר ביותר. לעומת זאת לאחר עקיצת הצרעות לא נותר עוקץ בעור, והחרק נמלט במהירות רבה ונעלם. הבדל זה מקורו במבנה העוקץ שהוא בעל שיני משור בדבורה, שבשל כוונן אינן מאפשרות משיכת העוקץ חזרה לאחר העקיצה והוא נותר תקוע בעור כשהוא מחובר לחלק מאבריה הפנימיים של הדבורה. בצרעות, לעומת זאת, העוקץ דומה למחט מזרק ששוליה חלקים ולכן הוא ניתן לשליפה מהירה מן העור לאחר העקיצה. מסיבה זאת, עקיצת דבורה היא תמיד בודדת בעוד שצרעה יכולה לעקוץ מספר פעמים ברצף.

בנוסף לדבורים ולצרעות גם חרקים אחרים יכולים לגרום לתגובות חריגות. כך למשל יתושים או זבובים יכולים לגרום לתגובות של שלפוחית או נפיחות גדולה ומגרדת. עכבישים מסוימים יכולים לגרום לנמק באזור העקיצה או אפילו להרעלה קשה. מאחר שחרקים אלה מקורם במשפחות שונות מאלה של הדבורים והצרעות ומאחר שהמנגנון העומד בבסיס התגובות לחרקים אלה הוא שונה ביסודו, הרי שתגובה חריגה לעקיצת יתוש או זבוב או עכביש אין בה כדי לרמוז על סיכון כלשהו בעקבות עקיצת דבורה בעתיד. מסיבה זאת אין כל צורך בברור אלרגי בילדים שמפתחים תגובות מקומיות קשות לעקיצות יתושים. סיכוייהם לפתח תגובות מסכנות חיים לעקיצת דבורה או צרעה אינו שונה מזה של שאר האוכלוסייה הבריאה. והטיפול במצבים כאלה כולל קירור מקומי וכן משחה בעלת פעולה נוגדת דלקת וכן תכשיר למניעת גרד. במקרים יוצאי דופן יהיה מקום לתוספת פומית של נוגדי דלקת או אנטיביוטיקה.

ארס הדבורים מופק בצורה מסחרית ע"י חברות התרופות ע"י המום החרקים בזרם חשמלי זעיר הגורם להתכווצות שלפוחית הארס והזרקתו, דרך העוקץ לתוך מיכל איסוף. ארס זה הוא המשמש את הרופאים לצורך אבחנה וטיפול.

סוגי התגובות לעקיצות

נהוג לחלק את התגובות לעקיצות החרקים לשני סוגים תגובה לא אלרגית ותגובה אלרגית. בתגובה השכיחה והפשוטה, שתתחיל מספר דקות אחרי העקיצה, תתפתח נפיחות אדומה וכואבת סביב למקום העקיצה בהיקף של ס"מ בודדים ובהמשך תעלם בהדרגה תוך יום-יומיים. התגובה המקומית יכולה גם להיות חמורה יותר, זו המכונה תגובה מקומית גדולה. במקרים אלו מופיעה נפיחות אדומה שהולכת וגדלה, מגיעה לקוטר של 15 ס"מ לפחות ונותרת במצב זה מספר ימים ובהמשך דועכת בהדרגה. פעמים רבות מתעורר בתגובה מעין זאת החשד שמדובר בזיהום משני. שתי תגובות אלו אינן אלרגיה ואינן מסוכנות.

הסוג השני של התגובות הוא תגובה אלרגית. מדובר בתגובה במפושטת (סיסטמית) מיידית המופיעה תוך דקות עד חצי שעה לאחר העקיצה ויכולה לערב מערכות גוף שונות. בתגובה המפושטת ניתן למצוא את כל המגוון של תסמינים אלרגיים: פריחה מפושטת, גרד, נפיחויות בעור, צרידות, נזלת, דמעת, קשיי נשימה, קשיי בליעה, שעול, כאבי בטן, חולשה סחרחורת, ירידת לחץ דם ואיבוד הכרה. במצב קיצוני התגובה עלולה להסתיים במוות.

נהוג להבדיל בתגובות מפושטות בין תגובה המערבת את העור בלבד ונחשבת לקלה יותר לבין התגובה הקשה יותר שבה, בנוסף למעורבות העורית או אפילו בלעדיה, יש גם מעורבות של מערבת אחת או יותר מהמערכות האחרות (מערכת הנשימה, עיכול, כלי דם ועצבים).

שכיחות האלרגיה

שכיחות הופעת תגובה מפושטת שעלולה לסכן חיים נעה, לפי מחקרים שונים בין 5.2% – 3.0% מהאוכלוסייה. הכללית על אף שיש מחקרים שהצביעו על נטייה מעט גבוהה יותר של תופעות אלה באנשים בעלי אלרגיות אחרות (קדחת השחת או אסטמה) הרי שנטייה זאת חסרת משמעות סטטיסטית של ממש. משמעות הדבר כי חולים עם נזלת אלרגית או אלרגיה למזון אינם בסיכון גדול יותר ואינם צריכים לעבור בירור מיוחד אלא כמו כל אדם מן הישוב ובאותם התוויות.

הדברים אמורים גם בנטייה המשפחתית לפתח תגובות מפושטות מסכנות חיים בבני משפחתו של אדם שכבר פתח תגובה דומה בעבר: לשכיחות היתר הקלה שנמצאה בבני המשפחה גם אין משמעות סטטיסטית.

על אף שתוארו תגובות קשות גם בעקבות עקיצה ראשונה בחיים, חשוב לדעת שעקיצות מרובות יחסית עלולות להפוך אדם שלא היה אלרגי לאלרגי ולפתח תגובה באופן בלתי צפוי.

באופן פארדוקסלי, (ואולי לא כל כך תמוה) עקיצות רבות מאד ותכופות מאד נושאות עמן דווקא סיכוי נמוך מאד להתפתחות תגובה מסכנת חיים. כך למשל, כוורנים שנעקצים במעט מדי יום, נדיר ביותר שיפתחו תגובה מפושטת, אלא אם נעקצו לאחר הפסקה ממושכת בעבודתם. לעומת זאת, בני משפחותיהם שמדי פעם עוזרים לכוורנים בעבודתם ונעקצים, יחסית לעיתים תכופות, אם כי לא תכופות מספיק, נמצאים דווקא בסיכון יתר לפתח תגובה מפושטת.

בצורה דומה, אנשים המקבלים טיפולים ברפואה משלימה ע"י עקיצות דבורים (שטת טיפול פופולרית לבעיות מפרקים) עלולים, בסופו של דבר, לפתח תגובה מפושטת מסכנת חיים בעקבות העקיצות הרבות.

אבחנת האלרגיה

כלי האבחון העיקרי לזיהוי אלרגיה לארס חרקים הוא התבחין העורי שבמהלכו מזריקים בצורה שטחית מאד לעור כמויות זעירות של ארס החרק בדילולים שונים. קריאת תוצאות התבחין העורי נעשית 20-15 דקות לאחר ההזרקה. תשובה חיובית המתבטאת בנפיחות קלה באזור ההזרקה מעידה על נוכחות נוגדנים ייחודיים מסוג IgE כנגד הארס הנבדק. ל 15% – 20%  מהאוכלוסיה יהיו תבחיני עור חיוביים לאחד הארסים, אם כי שכיחות התופעות האלרגיות מסכנות החיים פחותה בהרבה. לפיכך אין מקום לבצוע תבחיני עור מראש, לפני שארעה תגובה אלרגית כלשהי, משום שהם אינם מדויקים ביכולת לחזות מראש הופעת תגובה אלרגית בעקיצה בעתיד. הדברים אמורים גם בחולים עם אלרגיה למזון, נזלת אלרגית ואסתמה.

לעיתים ,בנוסף לתבחיני העור, ישתמש האלרגולוג גם בבדיקת דם הבודקת את נוכחות הנוגדנים הנ"ל בבדיקת מעבדה.

הירשמו לייעוץ אצל פרופ' יצחק כץ: אופציה עתידית

התייחסות לסוגי התגובות השונות

הסיכוי לפתח תגובה מפושטת, מסכנת חיים, בעקבות עקיצה חוזרת אצל אדם שסבל בעבר מהתגובה השכיחה הקלה הוא פחות מ – 0.4%. לפיכך אין מקום לברור אלרגי במקרים אלה. גם במקרים בהם מדובר בתגובה מקומית גדולה שעלולה להיות מרשימה וממושכת, אין מקום לבצוע תבחיני עור וגם הפעם מהסיבה, שסיכוייו של אדם עם תגובה מסוג זה לפתח תגובה מסכנת חיים אינם עולים בצורה משמעותית על אלה של אדם עם התגובה הקלה והשכיחה.

שונה הדבר כאשר מדובר בתגובה אלרגית. במקרים בהם מדובר בתגובה מפושטת מיידית יש מקום לברור אלרגי וטיפול משום שכ-60% מהם יפתחו גם בעקיצה הבאה תגובה סיסטמית העלולה לסכן חיים. תבחיני העור הם שיקבעו אם התגובה המפושטת ממנה סבל האדם אכן הייתה על רקע אלרגי. במקרים יוצאי דופן בהם קשה להגיע להחלטה טיפולית על סמך תבחיני העור או בדיקות הדם, ניתן לבצע במסגרת בי"ח עקיצת תגר יזומה עם החרק שהרגישות אליו עומדת בסימן שאלה. אי אפשר להפריז בערך האבחון המדויק של אלרגיה לארס חרקים. חולים שסבלו מתגובה אלרגית לעקיצה חייבים לעבור בירור ולהגיע לאבחון. זה מציל חיים.

בכל מקרה של תגובה מפושטת מיידית לעקיצה יש לדאוג לכך שהאדם יהיה מצויד במזרק אוטומטי של אדרנלין שהוא טיפול העזרה הראשונה במקרה של הופעת תגובה דומה בעקבות עקיצה חוזרת. בישראל קיים מזרק כזה בשם Epipen הפועל כמו מזרק אוטומטי של Atropin ,כן, זה המזרק מ"החדר האטום", הניילונים ו"נחש צפע". לכן אוכלוסיית ישראל היא כנראה האוכלוסייה המתודרכת ביותר בהפעלה עצמונית של מזרק זה. עם זאת יש לזכור כי זריקת אדרנלין הגם שהיא מצילה חיים, יכולה לא להספיק ואדם שנעקץ וחווה תגובה סיסטמית וקבל זריקת אדרנלין חייב להגיע מיד למתקן רפואי.

אם תבחיני העור אינם מוכיחים שיש לאדם אלרגיה לאחד מסוגי החרקים – אין מקום לטיפול מיוחד אנטי- אלרגי, אם כי יש צורך בברור הסיבות האפשריות האחרות שגרמו לו לתגובה המפושטת.

כאשר תבחיני העור או בדיקת הדם מאשרים קיום הנוגדנים הייחודיים לאלרגיה לארס חרקים, הטיפול המומלץ לכל אדם שהתנסה בעבר בתגובה מפושטת מיידית הוא הטיפול החיסוני המכונה גם אימונותרפיה (דסנסיטיזציה) עם הארס הספציפי (ראה פרק על טיפולים).

חשוב לזכור שמזרק האדרנלין האוטומטי אינו מהווה תחליף לטיפול החיסוני משום שלעיתים אין בו די כדי למנוע הידרדרות המצב לאחר העקיצה. הטיפול החיסוני הוא שימנע, כמעט באופן מוחלט, הופעות תגובות מסכנות חיים לאחר עקיצה נוספת. המזרק מיועד לשימוש בתקופה בה טרם הושגה ההשפעה המגנה המליאה של הטיפול החיסוני, או למקרים הנדירים בהם טיפול זה עלול להתגלות כלא יעיל במאת האחוזים.

אימונותראפיה תינתן למטופלים בכל הגילאים אם התגובה המפושטת הייתה מהסוג הקשה יותר, כלומר כאשר הייתה מעורבות של מערכות אחרות מלבד העור. כאשר מדובר בתגובה מפושטת קלה יחסית, בה הייתה רק מעורבות עורית (פריחה, נפיחות, גרד) תינתן האימונותראפיה רק לאנשים המבוגרים מגיל 16 שנה. זאת על סמך עבודות שהוכיחו שתגובות מפושטות עוריות בלבד בצעירים נוטות עם הזמן לדעוך בחומרתן או להישאר על אותה רמת חומרה, מבלי שתהפוכנה בעקיצות חוזרות לתגובות מסכנות חיים. עם זאת נוהל זה בנטייה. להשתנות במעקב ארוך טווח בארה"ב נמצא כי לילדים אשר טופלו ע "י חיסונים יש שיעור נמוך יותר של תופעות מסוכנות לעקיצות בהמשך החיים. לי נראה שיש מקום לשאוף לחסן את כל מי שפתח תגובה אלרגית ללא תלות בחומרת התגובה או בגיל.

הטיפול החיסוני — בארס מעקיצות חרקים – אימונותראפיה

אימנותראפיה היא שיטת טיפול וותיקה במחלות אלרגיות ובה מזריקים בצורה הדרגתית מנות הולכות וגדלות של החומר אליו רגיש האדם על מנת להביאו למצב בו רגישות זאת תעלם. במקרים של תגובה מפושטת לעקיצות חרקים זוהי שיטת הטיפול האולטימטיבית. יעילותה במניעת תגובה סיסטמית חוזרת נעה בין 99% 90%.

בטיפול הקלאסי מזריקים תת-עורית, אחת לשבוע, מינון הולך ועולה של הארס אליו האדם אלרגי עד שמגיעים, בסופו של דבר, למנת האחזקה השווה בקרוב לכמות הארס הנמצאת בשתי עקיצות בו-זמנית. חולים שרגישים ליותר מסוג אחד של ארס יחוסנו כנגד כל הארסים להם נמצאה רגישות בתבחיני העור. עם ההגעה למנת האחזקה נחשב האדם כמוגן מפני תגובה מפושטת בעקיצה חוזרת והזמן הממוצע הנדרש לשם כך הוא הוא 3-4. חודשים ניתן גם לנקוט בשיטת חיסונים אינטנסיבית ומזורזת הנקראת Immunotherapy Rush. בשיטה זאת ניתנים החיסונים לא פעם בשבוע אלא ברציפות בהפרשי זמן של 15 דקות וכך במסגרת אשפוז יום, ניתן תוך 3 ימים להגיע למנת האחזקה. לאחר ההגעה למנת האחזקה מגדילים בהדרגה את המרווחים בין חיסון לחיסון ובמרבית המרפאות האלרגיות מגיעים למרווחים קבועים של 4-6 שבועות. עבודות שפורסמו לאחרונה הוכיחו שניתן להגדיל את המרווח הקבוע גם ל-3 חודשים מבלי לפגוע בבטיחות או ביעילות הטיפול. דבר שמקל מאד על המטופלים. 

כמה זמן להמשיך בטיפול חיסוני. בנושא זה אין עדיין אחידות דעים. מוחלטת בעבר מקובל היה להמשיך במתן האימונותראפיה על מנת האחזקה למשך כל החיים. בשנים האחרונות, הסתבר שברוב המקרים די חיסונים משך 5-3 שנים על מנת האחזקה. גם היום בחולים עם תגובה מסכנת חיים בעבר, רוב הרופאים ממליצים להמשיך הטיפול החיסוני לתקופות ממושכות. כמה ממושך? אולי כל החיים וכנראה תלוי גם בטמפרמנט של המטופל והמטפל.

חשוב לזכור שהשימוש במזרק האדרנלין מיד לאחר העקיצה במקרה של התפתחות תגובה מפושטת חוזרת יש בו כדי להביא להקלה בסימפטומים אך אין הוא יכול להוות תחליף לטיפול הייחודי המרפא שהוא הטיפול החיסוני. כך למשל דווח על מספר מקרי מוות אצל אנשים שידעו על רגישות לעקיצה קודמת וסרבו להצעה לטיפול החיסוני תוך הסתמכות על יכולתו של מזרק האדרנלין להושיעם בעת הצורך- הסתמכות שלא עמדה תמיד במבחן המציאות.

מדאיג: בשנים האחרונות עלות החומרים לחיסון עלתה מאד, ולכן רוב מרפאות האלרגיה לא מטפלות בטיפול זה, עקב היעדר התאמת השיפוי הכספי ע"י המבטחים (קופות החולים). מעשית היום טיפול זה זמין רק בבתי חולים, וגם שם יש חוסר התלהבות בגלל העלות הגבוהה.

התנהגות לאחר עקיצה

הגישה הבטוחה היא כמובן הימנעות. מעקיצה לבוש ארוך כולל נעליים, צבעי בגדים שאינם פסטל והימנעות משימוש בבשמים שריחם מושך חרקים — כל אלה יקטינו הסיכוי להיעקץ. החרקים נוטים להיות תוקפניים יותר בהיותם מאוימים ולכן תנועות איטיות ונינוחות אם נקלעת בכל זאת לסביבה שורצת חרקים עשויות לחסוך עקיצה מיותרת. הסיכוי לאדם שבעבר סבל מתגובה מפושטת לעקיצה ונעקץ בשנית לפתח תגובה דומה חוזרת הוא כ-60% גם אם לא קבל טיפול חיסוני כנדרש. אם האדם אכן מקבל את הטיפול החיסוני ונמצא כבר על מנת האחזקה סיכוי זה יורד לכדי 10-1%. לפיכך, באדם מחוסן ברובם המכריע של המקרים, עקיצה חוזרת לא תגרום לתופעות כלשהן ולכן לא יהיה בה צורך בטיפול. גם במקרים בהם מופיעה תגובה קלה המתבטאת, למשל בפריחה עורית בלבד, עדיף להמתין להתפתחות נוספת. רק אם מופיע קוצר נשימה מתגבר או חולשה או סחרחורת של ממש, יש להשתמש במזרק האדרנלין ואז להתפנות לחדר מיון.

לסיכום

הרגישות לעקיצות דבורים וצרעות עלולה לגרום לתופעות קשות עד כדי סכנת חיים. בטיפול נכון הסיכוי לריפוי מוחלט הוא מצוין. אין בנמצא תחליף סביר לטיפול החיסוני הספציפי ולכן הפניית חולים אלה לברור אלרגי היא חיונית.

עדכון חדשות

לקרוא ולשפר התמודדות עם בעיות אלרגיות (לפחות לא ליפול לידי שרלטנים)

הורים לילדים עם אלרגיה למזון

31 יולי 2009, נכתב לראשונה ע"י פרופ' יצחק כץ הפוסט מתעדכן, לאחרונה ב10 לנובמבר 2022.  בשלהיי שנת 2008 עלתה ההצעה להקציב "סייעת" לכל ילד (נדמה לי עד גיל תשע שנים) אשר סובל מאלרגיה למזון. התנגדתי להקציב סייעות לילדים אלרגיים והצעתי פתרונות אלטרנטיביים. כיום כולם מבינים שהייתה טעות שעלתה מיליארדים של שקלים ללא כל תועלת.    […]

חלב – אלרגיה וליחה – מיתוסים מול מציאות

  נכתב ע"י פרופ' יצחק כץ ב31 ביולי 2009, ועודכן, סגנון בלבד, בדצמבר 2022. חלבון חלב הפרה הנו, בד"כ, המזון הראשון בו ניתקל התינוק. אם לאחר שמפסיק לינוק, אם במהלך ההנקה וכמה שזה נשמע מפתיע עוד לפני ההנקה. מסתבר, כי במעל ל 50% מהמקרים בהם האם מדווחת על "הנקה בלבד" במשך כך וכך שבועות/חודשים, תחקור […]

מאיפה צץ הנושא של "עלול להכיל" ולהיכן תפח

31 באוגוסט 2022ע"י פרופ' יצחק כץ למיטב ידיעתי הנושא התעורר לראשונה בשנת 1991 כאשר קבוצת חוקרים מבולטימור (ג'ון הופקינס) תארו סדרת מקרים של תגובות אלרגיות, בחלקן מסכנות חיים, למאכלי "פרווה" אשר הכילו שיירי חלב מקור. פחות משנה לאחר מכן פורסם מקרה דומה ממיו קליניק  (רוצ'סטר מיניסוטה) עם התייחסות פיקאנטרית רבה גם לנושא "אישורי הכשרות". מסתבר שמה ש "פרווה"ואינו […]

מה גורם לאלרגיה וכיצד מאבחנים אלרגיה

עדכון 31 באוגוסט 2022   ע"י פרופ' יצחק כץ   אני לא יודע בנוגע לאהבה אבל אלרגיה היא באמת עניין של גיאוגרפיה. גורמי אלרגיה שהם רלוונטיים באזור אחד אינם קיימים במקום אחר. אין רופא אשר קורא ספרות רפואית מערבית ובמיוחד אמריקאית שאינו מכיר את השיח המכונה Ragweed (אמברוזיה). שיח זה משמש כסמן אלרגי עיקרי בחוף המזרחי בארה"ב. […]

טען עוד