אלרגיה למזון
אלרגיה למזון
מזונות אלרגניים
אטופיק דרמטיטיס
פרק 6 - אלרגיה למזון - [כללי]
העיסוק במזון תופס חלק ניכר מזמנינו ולא בכדי, אם נתחשב בעובדה שאדם ממוצע בחברה המערבית צורך בימי חייו כמות של 2-3 טונות מזון ! נתון זה גורם לכך שבמדינות מסוימות עד 30 אחוזמ האנשים מאמינים שהם סובלים "מאלרגיה למזון". אולם, מחקרים רבים מוכיחים שלמעשה השכיחות האמיתית של אלרגיה למזון נמוכה בהרבה. הבדלים ניכרים אלה נובעים בראש ובראשונה מהבלבול בנוגע להגדרה המדויקת של אלרגיה למזון והנטייה של אנשים רבים לכנות כל תופעה שנצפתה בסמוך לצריכת מזון כלשהו כ"אלרגיה למזון". הבלבול וחוסר האחידות בהגדרות הם אבות הבורות. כבר מימי האדם הקדמון ידע האל כי על מנת למנוע את מרד האדם ולמנוע את בנית מגדל בבל היה צריך רק "לבלבל את שפתם" - דבר שישקע את התרבות באלפי שנות חושך. חוסר בהירות בנושא אלרגיה למזון הנו כה בולט עד כי בפתח כל דיון בנושא של תגובות למזון יש להקדיש פרק להבהרה של מספר מושגי יסוד. פרק זה ידון יותר בהיבטים כללים ואילו בפרק הבא נתייחס לאלרגיות לסוגי מזון ספציפיים ומאפייניהם. מידע נוסף באתר לגישה לתגובה אלרגית למזון (טיפול) לקריאה לחץ
לפרק המלא (עודכן לאחרונה ב- 14.03.10)
פרק 7 - מזונות אלרגניים
בפרק הכללי כבר דובר על הבעייתיות של אלרגיה למזון. כולם מדברים על אלרגיה למזון וכולם לכאורה "מבינים" בזה. ואמנם מדובר בנושא די ברור, שכיח ולא מורכב, עד כי מפליא כמה בורות, אמונות טפלות ו"תחושות" קיימות בנושא זה. אני לא מדבר רק על ה"דודות" היועצות, וגם לא על השרלטנים. חוסר הבהירות, חוסר האחידות והבלבול שכיחים אף בקרב אנשי המקצוע. בשורות הבאות אנסה להסביר את הנושא מהבחינה הרפואית-מדעית האורתודוקסית תוך כדי התמודדות עם האמונות השכיחות בציבור.
לתשומת לב - הרבה פעמים אלרגיה זו אנקדוטה לסיפורים בין החבר'ה אבל לפעמים אלרגיה למזון תמים כמו חלב יכול להיות גם קטלנית והדרכה נכונה יכולה גם להציל ממוות. יש גם הבדלים תרבותיים - למשל במזרח הרחוק - יפן סין, סיביר ואף במזרח אירופה מוכאת האלרגיה לכוסמת - Buckwheat,"קאשה" בפי יוצאי איזורים אלו. מצורפת מצגת שהוצגה ע"י דר' מרק צימרמן - של חולה אשר נחשדה לבעיה "פסיכיאטרית. לאחר ההתקף האנפילקטי השני דר' צבי דולב שלחה אלי. הסיפור במצגת. מאז ראיתי הרבה מיקרים כאלו, לרוב מבוגרים אבל גם ילדים. החלק הכי קשה להבין מה זה "קאשה" ואח"כ לתרגם כוסמת לאנגלית. ביפן, אגב, יש להכליל כוסמת ברשימת המזונות האלרגניים במסגרת המיוחדת המיועדת לכך על גבי האריזה.
לפרק המלא (עודכן לאחרונה ב- 14.03.10)
עוד בנושא:
ראה קטעי עיתונות ראה תוכנית לריפוי אלרגיה למזון ,
פרק 8 - אטופיק דרמטיטיס
בשנות התמחותי בארה"ב, שהיתי במשך יותר משנתיים בבת חולים המיועד אך ורק לחולי אלרגיה ואסתמה, מקום מסודר מאד. חולים היו מוזמנים זמן רב מראש, בדרך כלל ממרחקים גדולים, אלתורים לא היה הצד החזק של בית החולים ובדרך כלל הכול התבצע לפי המתוכנן. בכל זאת פעם אחת שסטיתי מהתוכנית. מעשה שהיה כך היה, באחד הימים בשעת אחר הצהריים, בעת קבלת חולים מתוכננים במרפאה, נקראתי לפתע לעזוב את החולים המוזמנים ולקבל חולה חדשה אשר אושפזה באופן בלתי צפוי. לרגע לא הבנתי.... הכיצד? מה זה אשפוז לא צפוי? הרי אפילו חדר מיון אין כאן? ובכל זאת פגשתי את החולה "הבלתי מתוכננת", הייתה זו נערה בשנות העשרה שלה אשר הוטסה ממרחק של 1500 ק"מ לאשפוז דחוף עקב מחלה אלרגית. המחלה הייתה "אטופיק דרמטיטיס" המכונה בפי העם " אסתמה של העור". הקדמה זו באה כדי להראות עד כמה מחלה זו יכולה להציק ולמרר לחולה את החיים.
לפרק המלא (עודכן לאחרונה ב- 14.03.10)
|